Winkelwagen

Puberteit en
seksuele opvoeding

Voor scholen en organisaties

PUBERTEIT EN SEKSUALITEIT

De puberteit is een periode vol met onzekerheden. Alles in het leven van het kind verandert in snelle tempo. Hun lichaam, gevoelens, relaties en de omgang met het andere geslacht veranderen. Acne, borsten, een piepende stem, menstruatie, natte dromen en verliefdheid zijn allemaal grote veranderingen die pubers door zullen maken. De puberteit is een spannende, maar vaak ook stressvolle en ongemakkelijke tijd. De kinderen die weten wat hen te wachten staat en de redenen achter al deze veranderingen begrijpen, ervaren de puberteit makkelijker en zien het als een zegening.

Maar dan is het tijd om hen te vertellen waar deze lichamelijke veranderingen en nieuwe gevoelens voor zijn, namelijk om volwassen te worden en seks te kunnen hebben. Seks is een grote zegening van Allah voor de mensen, mits het op de juiste wijze wordt begrepen en toegepast. In deze hypergeseksualiseerde maatschappij dient dit onderwerp al vroeg met kinderen besproken te worden. Maar moslimouders en docenten weten vaak niet wanneer, hoe en wat ze het kind hierover moeten vertellen. De meeste ouders bespreken het uit schaamte niet en zien het als taboe. En als je het als ouder of docent wel vertelt, wat vertel je ze dan? Vertel je ze te weinig en geef je hen misinformatie, waardoor ze zich richten tot vrienden, internet of zelfs pornografie voor meer informatie? Of vertel je hen teveel en overweldig je hen hiermee? Ben je bang voor wat ze zouden kunnen vragen of hoe te reageren op hun vragen? Hoe bespreek je het zonder je te schamen of dat zij zich moeten schamen? Bespreek je met jongens andere onderwerpen dan met meisjes? Je bent niet de enige die deze vragen stelt. Maak je geen zorgen. De puberteit is onze kans om de moslimkinderen onze islamitische normen en waarden op een gepaste wijze bij te brengen. Wij zijn hierin gespecialiseerd en helpen je hierbij.

Wij hebben als kennisinstituut een eigen uitgebreide lesmethode voor seksuele opvoeding ontwikkeld. In onze workshop leggen wij alle facetten behorende tot de puberteit en seksualiteit vanuit de islamitische kaders uit. Het plaatst reeds ontdekte informatie door het internet, vrienden en televisie binnen de juiste context en ontkracht verschillende mythes rondom dit onderwerp. De workshop is informatief en zeer interactief middels verschillende werkvormen, experimenten, quizzen en spelletjes die de leerlingen zullen doen. Deze workshop voldoet aan alle kerndoelen opgesteld door SLO t.b.v. seksuele opvoeding, zoals kerndoel 34, 37, 38 en 41.

INHOUD VAN DE WORKSHOP

Dit is de ultieme workshop over de puberteit en seksualiteit vanuit de islamitische kaders. Het wordt (gesegregeerd) in een veilige leeromgeving aangeboden, waardoor ze zich niet hoeven te schamen en makkelijker hun vragen kunnen stellen. De leerlingen worden tijdens de workshop op een levendige, comfortabele en geruststellende manier aangesproken. Hierbij wordt er rekening gehouden met het gezonde verlangen van een kind naar duidelijke informatie.

De inhoud is na extensieve onderzoek samengesteld door verschillende islamitische theologen, pedagogen, docenten, artsen, ouders en pubers. Hierdoor is de informatie up-to-date, geschikt voor de leeftijdsgroep, wetenschappelijk nauwkeurig en reflecteert het de interesses van de leerlingen. De inhoud is volledig afgestemd op de interesses en ontwikkelingen van iedere leeftijdsgroep. Het voorziet hen middels verschillende werkvormen op een leuke, eigentijdse, informatieve en duidelijke wijze van accurate informatie. Het doel ervan is om leerlingen te informeren over de puberteit en seksualiteit, ze laten begrijpen waarom de islamitische kaders belangrijk zijn, hen op hun gemak te laten voelen over hun eigen lichaam en om ervoor te zorgen dat ze trots zijn op hun islamitische identiteit en het gezin waar ze deel van uitmaken.

De workshop is verkrijgbaar in verschillende pakketten. De informatie in de verschillende pakketten is volledig afgestemd op de leeftijd van de leerlingen. Bij iedere hogere pakket komen er meer onderwerpen aan bod en worden deze uitgebreider besproken. Deze workshop kan uitgebreid worden middels onze menstruatieworkshop. Hierbij zal onze docente Asma zowel de biologische als de islamitische informatie uitbreid met de meisjes bespreken.

ONZE DOCENTEN

Asma Bouhotan

Islamitisch theologe

Khosrow Karimi

Docent Biologie

De meisjes krijgen les van onze ervaren Islamitische theologe, godsdienstleerkracht en moeder van twee kinderen, Asma Bouhotan. Ze is de auteur van het boek “De menstruatie in de Islam” en heeft zich gespecialiseerd in positieve Islamitische opvoeding. De jongens krijgen les van onze biologie- en welzijnsdocent Khosrow Karimi. Hij is mentor voor leerlingen en docentbegeleider. Beide docenten hebben jarenlange ervaring binnen het onderwijs en het verzorgen van puberteit- en seksualiteitslessen. Ze bezitten de benodigde expertise en er is alle ruimte om vragen omtrent dit onderwerp te stellen.

VOOR WIE?

Deze workshop is voor jongens en meisjes van 9 t/m 17 jaar die belangrijke kennis op willen doen omtrent het onderwerp “puberteit en seksualiteit”. Het wordt op een islamitisch en pedagogisch verantwoorde wijze aangeboden, waardoor de leerling de nodige kennis op een leuke en eigentijdse manier meekrijgt.

BIJEENKOMST VOOR OUDERS

Het is begrijpelijk dat ouders het spannend vinden wanneer hun kind bijna begint met puberen of reeds pubert en ze het onderwerp seksualiteit met hen moeten bespreken. Ze weten soms niet wat ze kunnen verwachten en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Growing Muslim helpt deze ouders een handje in de goede richting! Wij organiseren een bijeenkomst over de puberteit en seksualiteit voor ouders. Hierbij bespreken wij hoe zij hun kind het beste voor kunnen bereiden op deze spannende en bijzondere periode. We zullen onder andere de lichamelijke ontwikkelingen bespreken, wat de islamitische verantwoordelijkheden vanaf dat moment zijn, hoe zij hen hier het beste in kunnen begeleiden, hoe zij dit onderwerp het beste met hen kunnen bespreken en welke opvoedmethoden zij het beste kunnen toepassen gedurende deze periode. Door het bijwonen van deze bijeenkomst, zijn zowel de ouders als de kinderen compleet geïnformeerd over de aankomende ontwikkelingen. Hierdoor zullen de kinderen hun lichaam en gedragingen beter begrijpen en kunnen de ouders hen gedurende deze periode beter begeleiden.

ONTWIKKELAARS

Naam Specialisatie
Asma Bouhotan
Islamitisch theoloog
drs. Hind Suhooli
Arts
drs. Asmae Tazi Hnyine
Arts
drs. Asmae Chahboun
Arts
Khosrow Karimi
Docent biologie, gezondheidszorg en welzijn
Baghdad Battoui
Docent biologie
dr. Sabrina Alhanachi
Onderwijswetenschapper & Orthopedagoog
drs. Ikram Hajji
GZ-Psycholoog & Orthopedagoog
drs. Shazia Hussein
Gezinspedagoog
drs. Rahma Sbita
Gezinspedagoog
Naam Specialisatie
drs. Asena Cakir
Orthopedagoog & Criminoloog
drs. Yasmina Achahboun
Orthopedagoog
drs. Afaf Sahraoui
Orthopedagoog
drs. Hanae Abraimi
Orthopedagoog
drs. Yasmina Ezzemmouri
Orthopedagoog
Mirella van der Weg
Pedagoog
Siham Belbachir
Pedagoog
Debbie Spronck
Sociaal werker
Ouarda Benjadi
Leerkracht PO
Rachid Benissaid
Leerkracht PO

BROCHURE AANVRAGEN

  Wij bezorgen in Nederland en België

  Gratis bezorging vanaf 70 euro

  Uitstekende klantenservice

  Heb je ons nodig? We zijn er voor je!

  100% veilig betalen

  Ruim aanbod aan alle bekende betaalmethoden