Winkelwagen

Menstruatie in de Islam

Voor scholen en organisaties

DE MENSTRUATIE

Sommige meisjes kijken op tegen hun eerste menstruatie en worden overvallen wanneer het daadwerkelijk gebeurt. Een overweldigend moment die heel wat vragen oproept. De puberteit kan voor een meisje dan ook een beetje eng en verwarrend zijn. Al helemaal als er al wat bloed op haar matras of onderbroek terecht is gekomen. Elk meisje heeft recht op basisinformatie over haar eigen lichaam en op seksuele voorlichting. Maar hoe kun je als docent of ouder op een ludieke manier over dit onderwerp beginnen waarbij je alle biologische informatie en islamitische regels van A tot Z uitlegt? Growing Muslim helpt je een handje in de goede richting! Tijdens deze unieke en interactieve workshop staat het onderwerp ’menstruatie in de Islam’ centraal. Naast de nodige kennis proberen we de angst van de jonge meiden weg te nemen, proberen we middels experimenten de stof te visualiseren en bespreken we allerlei ‘ins en outs’ omtrent dit maandelijks feestje. We volgen hierbij uiteraard de islamitische richtlijnen! De inhoud van de workshop is gebaseerd op de Hanafi en Maliki wetschool. Deze workshop voldoet aan alle kerndoelen opgesteld door SLO over de menstruatie, lichamelijke veranderingen en hygiëne. Hiertoe behoren onder andere kerndoelen 34, 37, 38 en 41.

Naast de workshop voor meisjes, kunnen wij ook een bijeenkomst organiseren voor ouders om samen met hen de ontwikkelingen rondom de menstruatie te bespreken, ontkrachten van mythes en hen handvatten te geven over hoe ze hun dochter het beste hierop kunnen voorbereiden en begeleiden.

INHOUD VAN DE WORKSHOP

De workshop wordt in een veilige leeromgeving gegeven door onze ervaren islamitische theologe, godsdienstleerkracht en moeder van twee kinderen, Asma Bouhotan. Ze is de auteur van het boek “De menstruatie in de Islam” en heeft zich gespecialiseerd in positieve islamitische opvoeding. Zij heeft jarenlange ervaring binnen het onderwijs en het verzorgen van puberteitslessen. Zij bezit de nodige kennis van experts binnen dit vakgebied en er is alle ruimte om vragen omtrent dit onderwerp te stellen. In de menstruatieworkshop komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 • Uitleg over de islamitische wetscholen;
 • Het bereiken van de volwassenheid;
 • Wat de menstruatie inhoudt;
 • De verschillende kleuren van menstruatiebloed;
 • Wat je niet mag doen tijdens de menstruatie;
 • Hoe lang de menstruatie duurt;
 • Het begin en het einde van de menstruatie;
 • Het verrichten van de grote wassing (ghusl);
 • Hoe de vagina verzorgd moet worden;
 • Hoe je maandverband, menstruatiecups en tampons moet gebruiken;
 • Q&A sessie.

ONZE DOCENTE

Asma Bouhotan

Islamitisch theologe

VOOR WIE?

Deze workshop is voor meiden vanaf 10 jaar die belangrijke kennis op willen doen omtrent het onderwerp ‘menstruatie in de islam’. Het wordt op een pedagogisch verantwoorde wijze aangeboden, waardoor de leerling de nodige kennis op een leuke en eigentijdse manier meekrijgt.

NA DE WORKSHOP

Met de kennis en ervaringen die de leerling opdoet, is ze beter voorbereid en kan ze de hindernissen makkelijker overwinnen.

Na deze workshop:

 • Kent ze alle islamitische regels over de menstruatie in de islam van A tot Z;
 • Heeft ze meer kennis over de verschillende kleuren van menstruatiebloed;
 • Is het voor haar duidelijker wanneer haar menstruatie is begonnen of beëindigd;
 • Weet ze wanneer ze wel of niet het gebed kan verrichten;
 • Is het voor haar makkelijker te achterhalen wanneer ze wel of niet mag vasten;
 • Weet ze hoe ze zelfstandig de grote wassing (ghusl) kan verrichten;
 • Weet ze hoe maandverband en menstruatiecups gebruikt moeten worden;
 • Is ze ervan op de hoogte hoe de vagina verzorgd moet worden;
 • Is ze meer in contact met haar lichaam en voelt ze zich krachtiger als moslima.

BIJEENKOMST VOOR OUDERS

Het is begrijpelijk dat ouders het spannend vinden wanneer hun dochter bijna begint met menstrueren. Ze weten soms niet wat ze kunnen verwachten en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Growing Muslim helpt deze ouders een handje in de goede richting! Wij organiseren een bijeenkomst over de menstruatie voor ouders. Hierbij bespreken wij hoe zij het beste hun dochter voor kunnen bereiden op de menstruatie, wat de islamitische regels zijn, welke ontwikkelingen ze zal ondergaan, en hoe zij haar hier het beste in kunnen begeleiden. Door hun deelname aan deze bijeenkomst, zijn zowel de ouders als het meisje compleet geïnformeerd over de ontwikkelingen die hen te wachten staat. Hierdoor zal het meisje haar lichaam beter begrijpen en kunnen de ouders haar hierin beter begeleiden.

ONTWIKKELAARS

Naam Specialisatie
Asma Bouhotan
Islamitisch theologe
Tugce Apaydin
Islamitisch theologe
Gabrielle Geise
Islamitisch theologe
drs. Asmae Chaboun
Arts

BROCHURE AANVRAGEN

  Wij bezorgen in Nederland en België

  Gratis bezorging vanaf 70 euro

  Uitstekende klantenservice

  Heb je ons nodig? We zijn er voor je!

  100% veilig betalen

  Ruim aanbod aan alle bekende betaalmethoden