Winkelwagen

Memorisatie van de koran

Leestijd: 2 minuten

Memorisatie van de koran

Het memoriseren van de koran; daar kan je nooit te vroeg mee beginnen! Vanaf de 21e week van de zwangerschap kan de baby geluiden horen. De baby hoort de stem van de moeder, maar ook die van anderen. Het is daarom sterk aangeraden om veel van de koran te reciteren zodat de baby gewend raakt aan de klanken van koran. De kans is aanwezig dat de baby na de geboorte rustig wordt van jouw koranrecitatie omdat hij/zij het herkent.

De volgende stap die jij als ouder kan zetten is het actief beginnen met hifdh zodra je peuter kan praten. We zullen als volgt een aantal tips delen hoe je dit het beste kan aanpakken:

  1. Speelse manier

Zorg ervoor dat het altijd op een speelse manier gebeurd gezien de jonge leeftijd van je kind. Dit kan je doen door bijvoorbeeld vingerpoppetjes te gebruiken die eerst een aya reciteren waarna het kind het moet herhalen.

  1. Houd rekening met de korte concentratieboog

Een kind van twee jaar oud kan zich gedurende ongeveer twee tot drie minuten op een gerichte opdracht concentreren. Heeft het kind dus al gauw geen zin meer? Dan is dat niet erg en ga dan vooral niet pushen. Het moet namelijk wel leuk blijven. Zorg voor wat speelgoed, speel eventjes met je kind voor vijf tot tien minuten en begin weer met het oefenen. Op deze manier houd je peuter het langer vol.

  1. Herhaal de verzen voor het slapen gaan

Kinderen willen alles behalve naar bed toe gaan. Dus als ze het slapen gaan kunnen uitstellen door muradja’a te doen dan willen ze dat maar al te graag. Pak vooral je kans en herhaal de verzen voor het slapen gaan om de memorisatie te versterken.

  1. Begin met de korte hoofdstukken

De meeste ouders beginnen met surah Al Fatiha, maar deze surah bevat redelijk lange verzen voor een jong kind. Begin dus met de korte hoofdstukken waarvan de verzen ook kort zijn zoals surah Ahad.

  1. Verricht de gebeden waarbij je hardop reciteert in het bijzijn van je kind

Je kind pakt veel meer op dan je denkt en absorberen alle informatie. Het hardop reciteren door de ouder is daarom ook aangeraden. Neem hier vaste momenten voor zodat het jou als ouder niet ontgaat. Een goed moment hiervoor zijn de gebeden waarbij je hardop mag reciteren. Zo krijgt je kleine kroost de recitatie mee en slaat het onbewust op.

  1. Zet de Koran aan gedurende de dag

Een van de tips die bij ons thuis ontzettend goed hebben geholpen is het downloaden van de kortere hoofdstukken van de koran op een SD-kaart en deze gedurende de dag af te laten spelen op een speaker. Erg handig voor wanneer je zelf niet reciteert.

  1. Laat je kind kijken naar andere kinderen kijken die de koran reciteren

Kinderen trekken kinderen aan en vinden het ontzettend leuk om naar andere kinderen te kijken. Maak daar vooral gebruik van door (korte!) filmpjes te laten zien van jonge kinderen die de koran reciteren. Goed voorbeeld doet volgen 🙂

One comment

  1. Super tips! DjazaakiAllaaho gairan. Ik ga de speaker meteen maar uit de kast halen ❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij bezorgen in Nederland en België

Gratis bezorging vanaf 70 euro

Uitstekende klantenservice

Heb je ons nodig? We zijn er voor je!

100% veilig betalen

Ruim aanbod aan alle bekende betaalmethoden