Winkelwagen

Jumu’a checklist

Leestijd: 2 minuten

Allah heeft ons gezegend met de vrijdag. In het Arabisch heet het jumu’a (wordt uitgesproken als; djoe-moe-‘a). In de islam is de vrijdag een bijzondere dag. Op de vrijdag hebben namelijk vele belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden. Hieronder volgt een opsomming:

  • Adam (‘alayhi salam) werd op de vrijdag geschapen
  • Vrijdag is de dag waarop Adam in het Paradijs werd toegelaten en ook de dag waarop hij het Paradijs moest verlaten.
  • Het Uur zal op een vrijdag plaatsvinden.
  • Vrijdag is de dag waarop de bewoners van het Paradijs Allah zullen zien (yawm al-mazied).
  • De vrijdag is een feestdag voor de moslims waarbij we samenkomen voor het vrijdaggebed. Onze zonden worden vergeven en we kunnen grote beloningen verkrijgen (bijvoorbeeld door surah al Kahf te lezen)
  • Last but not least: op de vrijdag is er een uur waarin onze smeekbeden geaccepteerd worden. Dit is het laatste uur van ‘Asr. Dit kunnen we teruglezen in de volgende hadith van de Profeet (sallallahu ‘alayhi wa sallam):

“Gedurende (de vrijdag) is er een tijd waarop een moslimdienaar niet staat en bidt en Allah om iets vraagt zonder dat Hij het aan hem zal geven,” en hij gebaarde met zijn hand om aan te geven hoe kort die tijd is. (Bukhari en Muslim)

We leven in een niet-islamitisch land en het gevolg daarvan is dat wij als ouder zijnde extra hard onze best moeten doen om het jumu’a feestgevoel mee te geven aan onze kinderen. In tegenstelling tot de islamitische landen waar deze feestsfeer in de straten hangt. In Marokko ruik je bijvoorbeeld wanneer je terugkomt van het vrijdaggebed het feestmaal (couscous) vanuit iedere huis. Omdat wij dus in een niet-islamitisch land wonen moeten we een tandje bijzetten. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld elke vrijdag een taart/cake te bakken en iets leuks te gaan doen. Tenslotte adviseren wij de etiquette en sunnan van de vrijdagen te implementeren in de opvoeding. Growing Muslim helpt je daar graag bij en heeft daarom een GRATIS jumu’a checklist beschikbaar gesteld. 

TIP: Je kunt de jumu’a checklist inlijsten en dan met een whiteboard stift alles af laten vinken. De vinkjes kan je makkelijk met een doekje wegvegen. Zo kan je de checklist wekelijks gebruiken. Dat scheelt weer printwerk en inkt!

Jongens design*

Meisjes design*

*Growing Muslim bezit de copyrights van de printables. Commercieel gebruik is niet toegestaan.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij bezorgen in Nederland en België

Gratis bezorging vanaf 70 euro

Uitstekende klantenservice

Heb je ons nodig? We zijn er voor je!

100% veilig betalen

Ruim aanbod aan alle bekende betaalmethoden