Winkelwagen

Hoe stimuleer ik mijn kind om goede daden te verrichten?

Leestijd: 2 minuten

Het aanleren van goede daden en gewoonten begint thuis en is een levenslang proces. Maar vergeet niet dat jij daar als ouder voor altijd beloond voor zult worden, zelfs ná je dood. Want elke goede daad dat jouw kind verricht, zal op jouw weegschaal van goede daden komen.

De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:

“Na de dood van een persoon zullen alle daden stoppen behalve drie dingen: Sadaqah djariah (liefdadigheid die altijd blijft), ilm (kennis waarvan sommigen voordeel van genieten) en een vroom kind dat dua (smeekbede) voor hem doet.” (Muslim) Hieronder vind je enkele tips om je kind te helpen goede daden te verrichten:

  • Modelleer goed gedrag: Kinderen leren het meeste door wat ze zien en ervaren in hun omgeving. Wees dus een goed voorbeeld voor je kinderen door zelf goede daden te verrichten, zoals vriendelijk zijn voor anderen, behulpzaam zijn, het groeten van de ander met de salam etc.

Anas ibn Malik heeft overgeleverd:

“De Boodschapper van Allah (vrede en zegeningen zij met hem) passeerde jonge jongens en groette hen met vrede.” (Bukhari en Muslim)

Zie hoe de Profeet (vrede zij met hem) middels zijn gedrag liet zien hoe het hoort in ons geloof.

  • Geef complimenten en aanmoediging: Geef je kind complimenten en aanmoediging wanneer ze goede daden verrichten, zelfs als het kleine dingen zijn. Dit zal hen motiveren om meer goede daden te doen.
  • Bespreek het belang van goede daden: Praat met je kind over waarom het belangrijk is om goede daden te verrichten, zoals het helpen van anderen, het tonen van respect voor anderen, het maken van de wereld een betere plek en het allerbelangrijkste: dat we Allah tevreden stellen en het Paradijs binnentreden.
  • Geef kansen om goede daden te verrichten: Geef je kind regelmatig de kans om goede daden te verrichten, zoals het helpen van een bejaarde buurman (bv zijn voortuin vegen), het doneren van speelgoed aan een goed doel, het deelnemen aan een buurt schoonmaakactie of dat je voorstelt dat wanneer jullie andere moslimkindjes tegenkomen op straat ze te groeten met de salaam.
  • Moedig samenwerking en delen aan: Moedig je kind aan om samen te werken met anderen en om te delen wat ze hebben. Dit kan helpen om een gevoel van gemeenschap en verantwoordelijkheid op te bouwen. 

De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:

“De gelovigen zijn in hun onderlinge genade, liefde en vriendelijkheid als één lichaam. Wanneer een deel van het lichaam (aan ziekte) lijdt, dan is het hele lichaam betrokken in de vorm van slapeloosheid en koorts.” (Bukhari en Muslim)

Praat over de positieve effecten: Praat met je kind over de positieve effecten van goede daden. Wij helpen je een handje in het onderwerp sadaqah geven. In het volgende bericht tref je een praatplaat aan waarin de positieve effecten van het geven van sadaqah in kindertaal wordt uitgelegd.

Doe hetzelfde met andere goede daden. Dit zet het kind aan het denken, de informatie beklijft beter en zal het kind motiveren veel meer/veel vaker goede daden te verrichten.

Onthoud dat het aanleren van goede daden een continu proces is en dat het belangrijk is om geduldig te zijn. Met consistentie en aanmoediging zal je kind leren om een positieve invloed te hebben op anderen, de wereld om hen heen en dat ons grootste doel het welbehagen van Allah ‘azza wa jal is.

Wij bezorgen in Nederland en België

Gratis bezorging vanaf 70 euro

Uitstekende klantenservice

Heb je ons nodig? We zijn er voor je!

100% veilig betalen

Ruim aanbod aan alle bekende betaalmethoden