Winkelwagen

Hoe kan ik samen met mijn kind het meeste uit de laatste tien nachten van Ramadan halen?

Leestijd: 3 minuten

De maand Ramadan is een zeer speciale maand voor alle moslims. Het is een maand van extra aanbiddingen, meer verbinding zoeken met Allah, nadenken over het leven en het doel ervan. In de maand Ramadan zijn er tien extra speciale nachten. Dit zijn de laatste tien nachten van de maand. Dit zijn gezegende nachten voor moslims over de hele wereld. In de laatste tien nachten van de Ramadan bevindt zich namelijk de meest waardevolle nacht van het jaar, namelijk Laylatul Qadr (de Waardevolle Nacht). Allah zegt hierover: 

“Voorwaar, Wij hebben hem (de Koran) neergezonden in de Waardevolle Nacht (Laylatul Qadr).

En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is?

De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden.”
[Surah Al Qadr: 1-3]

Gedurende Laylatul Qadr krijg je voor iedere vorm van aanbidding die je verricht een beloning die gelijk staat aan het verrichten van deze daad voor meer dan duizend maanden oftewel meer dan 83 jaar. De exacte nacht van Laylatul Qadr is onbekend. De profeet vertelt ons dat het in de laatste tien nachten van Ramadan is, maar niet om welke nacht het gaat. Om deze reden moeten wij vooral de laatste tien nachten extra hard ons best doen in het verrichten van aanbiddingen. We moeten ons zelf er steeds aan herinneren dat dit een nacht is die maar één keer per jaar voorkomt. Wij mogen deze nacht absoluut niet missen en moeten het belang ervan aan onze kinderen leren.

Allereerst is het belangrijk om aan kinderen uit te leggen wat de laatste tien nachten van Ramadan precies zijn. Dit kan gedaan worden door het gebruik van eenvoudige taal en voorbeelden die aansluiten bij hun belevingswereld. Het is belangrijk om kinderen te vertellen dat deze tien nachten extra speciaal zijn en dat moslims deze nachten gebruiken om extra veel aanbiddingen te verrichten en Allah te aanbidden. Leg uit dat het de tijd is waarin de profeet Mohammed (vrede zij met hem) extra hard werkte en zijn best deed om aanbiddingen te verrichten en dat we hetzelfde moeten doen.

Vervolgens kan je deze volgende vier punten extra benadrukken: 

 • Waarde: Leg hen uit dat deze nacht zeer bijzonder is en dat de aanbiddingen die in deze nacht worden verricht meer waard zijn dan de aanbiddingen van duizend maanden. 
 • Vergeving: Benadruk dat deze nachten een tijd zijn waarin Allah vergeving schenkt aan degenen die berouw tonen voor hun fouten en zonden. Vertel hen dat het belangrijk is om te reflecteren over hun daden en om Allah om vergeving te vragen, zodat zij met een schone lei verder kunnen gaan.
 • Beloning: Vertel hen dat het verrichten van goede daden tijdens deze nachten extra veel beloning met zich meebrengt. Leg uit dat het belangrijk is om extra hard hun best te doen om extra veel beloningen van Allah te krijgen. Dit kan door bijvoorbeeld het lezen van de Koran, het verrichten van extra gebeden en het geven van liefdadigheid.
 • Kansen: Leg aan de kinderen uit dat deze nachten een bijzondere kans zijn om dichterbij Allah te komen en om hun spirituele groei te bevorderen. Benadruk dat het belangrijk is om deze kansen te benutten, omdat deze nacht slechts éénmaal per jaar voorkomt.

Als tweede is het belangrijk om ons als ouders voor te bereiden en deze voorbereidingen ook gedurende deze nachten tot uitvoering te brengen. Zoals het Engelse gezegde luidt: ‘If you fail to plan, you plan to fail’. 

 • Maak een plan: Plan samen met je kinderen welke aanbiddingen ze willen verrichten tijdens deze nachten. Help hen om doelen te stellen en hen te begeleiden bij het bereiken van deze doelen.
 • Stimuleer kinderen om kleine doelen te stellen voor zichzelf gedurende deze nachten. Moedig hen aan om bijvoorbeeld elke nacht een extra gebed te verrichten of om een bepaald aantal pagina’s van de Koran te reciteren.
 • Samen: Probeer samen de aanbiddingen uit te voeren zodat jullie elkaar kunnen motiveren. Probeer bijvoorbeeld gezamenlijk het tarawih gebed in de moskee te attenderen, Koran te lezen, het geven van liefdadigheid of dat ze jouw athkaar nazeggen.
 • Zorg voor een gevoel van gemeenschap en samenhorigheid. Vertel kinderen dat veel moslims over de hele wereld dezelfde aanbiddingen verrichten tijdens deze nachten en dat ze deel uitmaken van een grotere gemeenschap van moslims.
 • Deze nachten duren van het magrib (aksam) gebed tot het aanbreken van het fajr gebed. Voor een kind is het niet mogelijk om de gehele nacht op te blijven en daden van aanbiddingen te verrichten. Zorg ervoor dat je iedere avond na iftaar (avondeten) jullie gezamenlijk tot hun bedtijd aanbiddingen verrichten. 
 • Creëer een rustige en spirituele omgeving: Zorg ervoor dat de omgeving thuis rustig en spiritueel is. Zet bijvoorbeeld zachte Koranrecitaties aan of brand een geurkaars om een ontspannen sfeer te creëren.
 • Bied beloningen aan: Biedt kinderen beloningen aan voor het verrichten van aanbiddingen tijdens deze nachten. Dit kan hen helpen gemotiveerd te blijven en hen aan te moedigen om hun best te doen.
Wij bezorgen in Nederland en België

Gratis bezorging vanaf 70 euro

Uitstekende klantenservice

Heb je ons nodig? We zijn er voor je!

100% veilig betalen

Ruim aanbod aan alle bekende betaalmethoden