Winkelwagen

Hoe help ik mijn kind de Koran te memoriseren?

Leestijd: 3 minuten
Het memoriseren van de Koran is een belangrijk en eervol onderdeel van de Islamitische traditie. Het is een nobele daad die veel beloning oplevert in dit leven en het hiernamaals. Het is niet alleen een manier om de religieuze kennis te vergroten, maar vooral een manier om dichter tot Allah te komen. Voor veel ouders is het dan ook van groot belang dat hun kinderen de Koran goed kennen en begrijpen. Het memoriseren van de Koran vereist veel inspanning en toewijding, maar kan uiteindelijk erg belonend zijn. Als ouder is het belangrijk om je kind te ondersteunen bij het memoriseren van de Koran en hen te helpen de beste manier te vinden om dit te doen. In dit artikel bespreken wij enkele tips om je te helpen jouw kind te helpen bij het memoriseren van de Koran.

 

Smeekbede en een zuivere intentie

Het allerbelangrijkste is dat jullie intentie is om de tevredenheid van Allah te verkrijgen. Verricht vervolgens veelvuldig smeekbedes en vraag Allah om het kind te helpen zijn doelen te bereiken. Het is alleen Allah die jullie kan helpen en het voor jullie kan vergemakkelijken.

Dit zijn de beste tijden om smeekbedes te verrichten:

  • Het laatste derde deel van de nacht
  • Tussen de adhaan en de iqaamah
  • In prostratie (sujuud)
  • De laatste 15 minuten op vrijdag voor magrib
  • Tijdens regen
  • Tijdens het vasten
  • Bij het reizen

Koranschool

Schrijf het kind in voor Koranlessen bij een moskee of weekendschool waar ze lessen verzorgen die zich alleen maar focussen op het onderwijzen en memoriseren van de Koran. Hiermee bereik je dat het kind wekelijks op professioneel niveau onderwezen wordt. Dit houdt echter niet in dat het kind thuis niet begeleid hoeft te worden. Scholen verzorgen slechts enkele dagen in de week Koranles en de rest van de dagen dienen de ouders met het kind te oefenen. Een bijkomend voordeel is dat leerlingen op Koranscholen met elkaar concurreren, waardoor ze extra gemotiveerd worden om door te zetten en meer te memoriseren.

Voeding

Ongezond eten heeft niet alleen invloed op het lichaam, maar ook op het functioneren van de hersenen. De hersenen zijn in massa en gewicht een klein deel van het lichaam (2%), maar ze gebruiken wel 20% van alle calorieën die je binnenkrijgt. Het is dus belangrijk dat het kind voedingsstoffen binnen krijgt waarmee hij zijn hersenen voedt en beschermt. Een paar voedingsstoffen en voedingsmiddelen die de hersenen beschermen, je memorisatie verbeteren en een langzaam achteruitgaand geheugen tegengaan zijn:

Gezonde vetten. Goede voorbeelden hiervan zijn avocado, vette vis zoals zalm, noten zoals pinda’s, olijfolie en kokosolie

Groenten. Goede voorbeelden hiervan zijn broccoli, boerenkool en spinazie. Naast dat broccoli het geheugen verbetert, verlaagt het ook stress.

Bessen. Goede voorbeelden hiervan zijn aardbeien en blauwe bessen. Deze twee bevatten in het bijzonder veel antioxidanten. Antioxidanten bevorderen de communicatie tussen de hersencellen en leggen nieuwe wegen aan in de hersenen. Dit geeft de wijze waarop een kind leert en memoriseert een boost.

Weetje: de hersenen bestaan voor 80% uit vocht. Het is daarom ook belangrijk om genoeg water te drinken. Vaak komt hoofdpijn doordat iemand niet genoeg gehydrateerd is. Een tekort aan water kan daarnaast leiden tot het verliezen van focus en heeft ook invloed op het geheugen.

Planning en beloning

A) Plan de vaste momenten in waarop jullie altijd zullen memoriseren of herhalen. Houd hierbij rekening met de capaciteit en concentratieboog van het kind. Overschrijd de concentratieboog van het kind niet, aangezien hij het dan niet meer als prettig zal ervaren en eerder als een last zal zien. De overige momenten zijn meer informeel en kunnen tussen andere activiteiten in plaatsvinden.

B) Sla nooit een memorisatiedag over. Dit zorgt ervoor dat de voortgang vertraagd wordt en eenmaal een dag overgeslagen vergemakkelijkt het om dit nogmaals te doen totdat je compleet stopt.

C) Houd de voortgang van het kind middels een kalender bij. Bij het bereiken van vooraf gestelde doelen beloon je het kind met een cadeau. Dit kan een fysieke cadeau zijn, maar ook een feestje of een uitje. Dit stimuleert het kind vooral op het moment dat hij al een tijdje bezig is met zijn nieuwste doel, maar wellicht enigszins gedemotiveerd raakt. Hiermee geef je het kind net de motivatie die hij nodig heeft om zijn best te doen om zijn doel te bereiken.

Houd rekening met de concentratieboog

Een kind van twee jaar oud kan zich gedurende ongeveer twee tot drie minuten op een gerichte opdracht concentreren (Concentratie, 2017). Heeft het kind dus al gauw geen zin meer? Dan is dat niet erg en push het kind vooral niet. Het memoriseren moet namelijk wel leuk blijven. Zorg voor wat speelgoed. Speel kort gedurende de pauze met het kind voor vijf tot tien minuten en begin weer met het oefenen. Op deze manier houd het kind het langer vol.

Leeftijd Concentratieduur
2 en 3 jaar
2 tot 3 minuten
4 jaar
4 tot 6 minuten
5 jaar
6 tot 8 minuten
6 en 7 jaar
10 minuten
8 en 9 jaar
15 minuten
10 t/m 12 jaar
20 minuten
13 jaar
30 minuten
Wij bezorgen in Nederland en België

Gratis bezorging vanaf 70 euro

Uitstekende klantenservice

Heb je ons nodig? We zijn er voor je!

100% veilig betalen

Ruim aanbod aan alle bekende betaalmethoden