Winkelwagen

Hoe bereid ik mijn kind voor op de Ramadan?

Leestijd: 3 minuten

Om je kind voor te kunnen bereiden op de maand Ramadan is het belangrijk dat we eerst uitleggen wat Ramadan inhoudt. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken over hoe je de Ramadan op een begrijpelijke en leuke manier kunt uitleggen.

Tip 1: Leg hen uit wat de Ramadan inhoudt

Laat je inspireren door het volgende stukje tekst (natuurlijk ben je er vrij in om het aan te vullen. Jij weet als ouder het beste waar de behoefte van jouw kind ligt).

Wat is Ramadan?

De Ramadan is één van de belangrijkste maanden in de islamitische kalender en een belangrijke maand voor alle moslims wereldwijd. Het is de negende maand van het jaar en is een tijd van vasten, extra aanbiddingen, Koran lezen, het helpen van anderen, bezinning en toewijding aan Allah. Het vasten tijdens de Ramadan helpt moslims om zich te concentreren op hun relatie met Allah en om dankbaarheid te tonen voor alle zegeningen in hun leven. Het behoort tot de vijf zuilen van de Islam. Het is verplicht voor iedere moslim die begonnen is aan de puberteit om te vasten gedurende deze maand. Allah zegt hierover: “O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen vóór jullie, hopelijk zullen jullie (Allah) vrezen.” (surah al-Baqarah vers 183)

  • Er zijn een aantal groepen die vrijstelling hebben gekregen op het vasten, namelijk:
  • Degenen die door ziekte niet kunnen vasten
  • Degenen die door ouderdom niet in staat zijn
  • Moeders die borstvoeding geven aan hun baby
  • De menstruerende vrouw/kraamvrouw
  • Kinderen

In de maand Ramadan is de Koran voor het eerst geopenbaard aan onze Profeet Muhammed (vrede zij met hem). Allah zegt hierover: “De maand Ramadan (is de maand) waarin de Koran werd geopenbaard.” (Surah al-Baqarah vers 185). De Ramadan wordt ook wel de maand van de Koran genoemd. Het is aanbevolen om gedurende deze maand extra veel Koran te lezen en te reciteren. Veel moslims proberen de gehele Koran tijdens de Ramadan uit te lezen.

De maand begint wanneer de nieuwe maan wordt waargenomen en eindigt wanneer de volgende nieuwe maan verschijnt. Dit is meestal een periode van 29 of 30 dagen. Gedurende deze periode mogen moslims iedere dag van dageraad (fajr) tot zonsondergang (magrib) niet eten, drinken, roken of geslachtsgemeenschap hebben. We kunnen van magrib (iftaar) tot fajr (suhoor) eten. Gedurende deze maand beloont Allah de mensen veel meer dan gebruikelijk. We moeten dus extra hard ons best doen om goede daden te verrichten, zoals de nachtgebeden in de moskee (tarawih) en het veelvuldig geven van sadaqah en weg te blijven van slechte daden. Gedurende deze maand zijn de deuren van genade en goedheid geopend en zijn de deuren van het Hellevuur gesloten (note: Hellevuur alleen bespreken maken als het kind ouder is dan 7 jaar!). Deze maand is dus de ideale kans om een hoger niveau te bereiken bij Allah en het hoort ons in taqwa (bewust zijn van Allah) te vermeerderen. Aan het einde van Ramadan wordt het feest van Eid al-Fitr gevierd, wat de breking van het vasten betekent.

Gedurende de laatste tien dagen van de maand is er een nacht die Laylatul Qadr wordt genoemd. Dit is een speciale nacht die beter is dan 1000 maanden. De aanbiddingen die verricht worden gedurende deze nacht zijn meer waard dan 1000 maanden aan aanbidding. De profeet heeft hierover gezegd: “Degenen die de nacht van Laylatul Qadr in gebed doorbrengt, hopend op de beloning, zijn voorgaande zondes zullen hem vergeven worden.”(Bukhari en Muslim). Er is ook een hoofdstuk in de Koran vernoemd naar deze speciale nacht, namelijk surah Al-Qadr. Het is dus belangrijk voor ons om onze kinderen hier bewust van te maken en indien mogelijk aan te moedigen om ook extra aanbiddingen te verrichten gedurende deze nacht.

Tip 2: Maak het leuk

Maak het leuk en interactief: Gebruik creatieve manieren om kinderen te betrekken bij het leerproces, zoals het spelen van educatieve spellen en het maken van kunstwerken die gerelateerd zijn aan de Ramadan. Door het leren leuk te maken, zullen kinderen meer geïnteresseerd zijn en gemakkelijker informatie onthouden. Je kunt ook nog gebruik maken van een quiz via Kahoot of Ramadan werkboeken.

Tip 3: Stel vragen

Vraag hen wat ze al weten over de Ramadan en waarom ze denken dat wij vasten. Moedig hen aan om vragen te stellen en beantwoord deze zo goed mogelijk.

Tip 4: Gebruik eenvoudige taal

Gebruik woorden die kinderen begrijpen en vermijd ingewikkelde termen of religieuze jargon. Leg het uit op een manier die ze kunnen begrijpen en gebruik concrete voorbeelden om het gemakkelijker te maken.

Tip 5: Wees geduldig

Kinderen hebben tijd nodig om dingen te begrijpen en te onthouden. Dus wees geduldig en herhaal de belangrijke concepten. Moedig vragen en discussie aan en beantwoord hun vragen zo goed mogelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij bezorgen in Nederland en België

Gratis bezorging vanaf 70 euro

Uitstekende klantenservice

Heb je ons nodig? We zijn er voor je!

100% veilig betalen

Ruim aanbod aan alle bekende betaalmethoden