Nu de zomervakantie achter ons ligt en de vakantiepret plaatsmaakt voor routine, worden de ochtenden opnieuw gevuld met het geluid van wekkers en een race tegen de klok. De scholen zijn weer begonnen en de structuur keert weer terug in ons leven. Hoewel school een belangrijke rol speelt in de vorming van onze kinderen, is het slechts één stuk van de puzzel. Het volgen van de groei en ontwikkeling van je kind is een belangrijke taak die verder reikt dan alleen het schoolterrein. Het stopt niet wanneer de schoolbel gaat en is een levenslange taak. Het onderwerp van vandaag is daarom ook het belang van het bijhouden van de ontwikkelingen in de opvoeding en het voortdurend blijven leren als ouder.
Ouderschap is een prachtige reis waarin we ons kostbaarste bezit zien opgroeien, echter is het ook een reis waarbij we worden geconfronteerd met onze eigen bagage (de emotionele en psychologische ervaringen, overtuigingen en patronen die we gedurende ons leven hebben opgebouwd). We worden geconfronteerd met onze eigen zwakheden, angsten en onzekerheden. Deze confronterende spiegel dienen we te gebruiken om te ontdekken hoe we kunnen blijven groeien, leren en dichter tot Allah (sobhanawata3ala) kunnen komen. Het helpt ons om de beste versie van onszelf te worden, niet alleen voor onszelf, maar vooral ook voor onze kinderen. Het is een reis die nooit eindigt.
Als ouders fungeren we als rolmodel voor onze kinderen. Onze acties en reacties worden bewust en onbewust overgenomen. Door aan zelfontwikkeling te werken, tonen we onze kinderen het belang van groei, veerkracht en voortdurend leren. Het begrijpen van onszelf en onze religie stelt ons in staat om ook anderen, inclusief onze kinderen, beter te begrijpen. Allah zegt in surah an-Nahl (aya 78): “En Allah heeft jullie uit de buiken van jullie moeders voortgebracht, terwijl jullie niets wisten. En Hij heeft voor jullie het gehoor, het zicht, en de harten gemaakt, opdat jullie dankbaar zullen zijn.” Wij hebben de middelen van Allah gekregen om kennis te vergaren, namelijk het gehoor, het gezichtsvermogen en het verstand.
Het voortdurend blijven leren als ouder is van onschatbare waarde. Door de ontwikkelingen in de opvoeding bij te houden en te groeien als ouder kunnen we ook betere beslissingen nemen voor onze kinderen, de band met onze kinderen verdiepen en beter aansluiten op hun leefwereld. Het helpt ons ook om empathie en emotionele intelligentie te ontwikkelen. Dit is het vermogen om emoties te begrijpen en effectief met je eigen gevoelens en die van anderen om te gaan. Hierdoor kunnen we gevoelig reageren op de emotionele behoeften van onze kinderen en een veilige, ondersteunende en liefdevolle omgeving bieden.
Vroeger was ouderschap een ‘statische’ rol, waarbij vaste normen de leidraad waren. Tegenwoordig wordt ouderschap gezien als een ‘dynamische’ reis. Dat betekent dat wat vroeger als normaal werd beschouwd, nu misschien als achterhaald wordt gezien. Bovendien zijn er nu talloze nieuwe theorieën en methoden voor opvoeden. In deze snel veranderende wereld is het van essentieel belang om kritisch te zijn en ons aan te passen aan de behoeften van onze kinderen en de Islamitische richtlijnen. Deze richtlijnen zijn tijdloos en vormen een leidraad voor ethisch gedrag en spirituele groei. Dit betekent dat we bereid moeten zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren, sterk moeten zijn in onze Islamitische overtuigingen en identiteit, en kennis moeten blijven vergaren. Allah zegt in surah al-Israa’ (vers 36): “En volg niet datgene waar jij geen kennis over hebt. Voorwaar, het gehoor en het gezichtsvermogen en het hart: deze zullen allemaal daarover ondervraagd worden.”
Kortom, wij kunnen niet genoeg benadrukken wat het belang is van het bijhouden van de ontwikkelingen in de opvoeding van je kind en het blijven leren als ouder. Het stelt ons namelijk in staat om de beste versie van onszelf te zijn voor onze kinderen en hen te ondersteunen in hun eigen reis naar volwassenheid. Laten we zorgen dat de reflectie van de spiegel die we zien, er één is van liefde, groei en barmhartigheid!
Hieronder treffen jullie een aantal tips om dit proces te vergemakkelijken:
- Probeer een open communicatie met je kind te hebben, dit is van onschatbare waarde en bevordert de ouder-kindrelatie. Toon begrip en betrokkenheid bij hun gevoelens en gedachten. Stel vragen als ouder, toon interesse, luister naar hun zorgen en successen en wees betrokken bij hun dagelijkse leven.
- Houdt de academische voortgang van je kind bij en neem deel aan ouderbijeenkomsten of andere activiteiten op school. Op deze manier blijf je betrokken bij hun schoolleven. Ze besteden daar een groot gedeelte van de dag door. Op deze manier kunnen eventuele uitdagingen ook tijdig gesignaleerd worden.
- Verdiep je in technologie, want dit heeft een enorme impact op de manier waarop we opvoeden. Van smartphones tot sociale media, onze kinderen groeien op in een digitale wereld. Het begrijpen van deze technologieën en hoe ze van invloed zijn op het leven van onze kinderen is essentieel. Het kan ons helpen om gezonde grenzen te stellen en hen te begeleiden in het digitale tijdperk.
- Ouder zijn betekent niet dat we alles moeten weten. Het betekent dat we bereid zijn om te leren, soms samen met onze kinderen. Het delen van leerervaringen creëert een band en laat zien dat leren een levenslange reis is, ongeacht onze leeftijd.
- Wees actief betrokken en besteed quality time met je kind(eren). Neem actief deel aan hun activiteiten en probeer ook 1-op-1 tijd te plannen. Dit helpt je om hun interesses, sterke punten en uitdagingen te begrijpen en daarop aan te sluiten.
- Houd de fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling van je kinderen in de gaten. Merk veranderingen op en stel vragen om meer te weten te komen.
- Wees geduldig en ondersteunend. Verdiep je ook in de verschillende ontwikkelfases van je kind vanuit Islamitisch perspectief (zie artikel: ‘Hoe versterk ik de Islamitische identiteit van mijn kind?’ en ‘Sensitief ouderschap’)