Winkelwagen

​​Het belang van goede communicatie

Leestijd: 2 minuten

Een sterk gezinsleven vormt de basis van een gezonde samenleving. Als ouder probeer je een vreedzame en liefdevolle sfeer binnen het gezin te behouden. Echter zijn, net zoals in elke relatie, conflicten in het gezin onvermijdelijk. Duidelijke communicatie speelt een grote rol in het voorkomen en oplossen van conflicten. In dit artikel bespreken we het belang van duidelijke communicatie en geven we tips hoe de communicatie te verbeteren en zo ook conflicten zoveel mogelijk te voorkomen.

Ons geloof draagt ons op om familiebanden te onderhouden. Er zijn veel hadiths die dit belang benadrukken. Onze profeet, vrede zij met hem, zei: “Degene die de familiebanden onderhoudt, zal door Allah worden beloond met een lang leven, en Allah zal zijn rijkdom vermeerderen.” (Bukhari en Muslim). Een manier om de familiebanden sterk te houden is door met elkaar op een leuke manier in contact te blijven. De relatie tussen ouder en kind is een mooie relatie en door bewust aandacht te besteden aan de onderlinge band kan deze relatie uitgroeien tot iets moois. Duidelijke communicatie kan hieraan bijdragen. Maar wat is duidelijke communicatie?

Duidelijke communicatie binnen het gezin betekent openheid, eerlijkheid en het hebben van respect voor elkaar. Als ouder is het belangrijk dat je actief naar je kinderen luistert. Hierdoor voelt je kind zich gehoord en begrepen. Duidelijke communicatie betekent ook het vaststellen van gezinsregels en verwachtingen. Door als ouders duidelijke grenzen te stellen, weten kinderen wat er van hen verwacht wordt en komen er minder misverstanden voor.

Misverstanden zijn, net zoals conflicten, onvermijdelijk. Conflicten kunnen ontstaan door verschillende standpunten, verwachtingen en behoeften. Om deze conflicten op te lossen, is het belangrijk om ze niet te vermijden, maar juist het gesprek aan te gaan. Waar veel gezinnen de fout in gaan is door dit laatste wel te doen, waardoor de situatie vaak verergert. Door dingen niet meteen aan te kaarten kunnen de emoties die erbij komen kijken zich opstapelen, wat ervoor kan zorgen dat bepaalde dingen er harder uit komen dan is bedoeld.

Met betrekking tot conflicten is het belangrijk om elk gezinslid de ruimte te geven om te spreken en echt naar elkaar luisteren. Belangrijk hier is het vermijden van beschuldigingen of verwijten. Focus op het bespreken van specifiek gedrag of situaties die tot het conflict hebben geleid. Maak het concreet voor jezelf en de ander. Dit zijn pittige gesprekken om te voeren en het vergt veel energie, maar onthoud dat het voorkomen of uitpraten van een conflict veel beloning met zich meebrengt. De profeet Mohammed, vrede zij met hem, heeft namelijk gezegd: “Degene die vreedzaamheid nastreeft in een familie waar twist heerst, krijgt de beloning van iemand die vast. En degene die in zo’n familie vreedzaamheid sticht, krijgt de beloning van iemand die ‘s nachts bidt.” (Overgeleverd door Al-Tirmidhi)

 

Wij bezorgen in Nederland en België

Gratis bezorging vanaf 70 euro

Uitstekende klantenservice

Heb je ons nodig? We zijn er voor je!

100% veilig betalen

Ruim aanbod aan alle bekende betaalmethoden